Juridische hobbels bij leaseovername?

Juridische hobbels bij leaseovername? Wij egaliseren de weg!

Je hebt je oog laten vallen op een schitterende zakelijke leaseauto. Alles lijkt perfect; de kleur, de opties en zelfs de prijs. Maar voordat je instapt en met een grote glimlach wegrijdt, is het belangrijk om te begrijpen wat er juridisch allemaal bij komt kijken. In dit blog vertellen we je graag over de belangrijkste aandachtspunten. Geen zorgen, we houden het luchtig en zonder ingewikkeld juridisch jargon!

Waarom is de juridische kant belangrijk?

Misschien denk je: ‘Waarom zou ik me druk maken om al die juridische rompslomp? Ik wil gewoon die auto rijden!’. Maar net zoals je niet zonder gordel de snelweg opgaat (we hopen het tenminste), is het slim om jezelf te beschermen tegen mogelijke valkuilen. Het begrijpen van de juridische aspecten helpt je om onaangename verrassingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je een goede deal krijgt waar je geen spijt van krijgt.

Wat is een zakelijke leaseovername eigenlijk?

Een zakelijke leaseovername betekent dat je het leasecontract van een ander bedrijf overneemt. Stel je voor dat een bedrijf plotseling besluit om over te schakelen op een volledig elektrische vloot en daarom hun huidige leaseauto’s liever kwijt dan rijk is. Jij kunt dan hun contract overnemen en voila, je hebt een 'nieuwe' occasion zonder dat je een gloednieuw leasecontract hoeft af te sluiten.
 

Afbeelding
juridische-stappen-leasecontract-overname-leaseswap


Waar moet je op letten?

Bij de overname van een zakelijk leasecontract adviseren wij op drie belangrijke punten. We sommen ze even voor je op:

  1. Het leasecontract zelf
    Het leasecontract is je nieuwe beste vriend. Lees het goed door voordat je tekent. Kijk naar de resterende looptijd, de maandelijkse kosten en eventuele clausules over vroegtijdige beëindiging. Wat zijn de inbegrepen leasecomponenten en hoe hoog is de meer- en minderprijs per kilometer? Het staat allemaal in het contract
     
  2. Aansprakelijkheid en verzekering
    Wie is verantwoordelijk als je de auto per ongeluk tegen een paaltje parkeert dat uit het niets leek te verschijnen? Controleer of de verzekering van het vorige bedrijf automatisch wordt overgedragen of dat je zelf een nieuwe verzekering moet afsluiten. Daarnaast is het handig om te weten wat er gebeurt bij schade of onderhoud. Hoe hoog is bijvoorbeeld het eigen risico?
     
  3. Eventuele boetes of kosten
    Sommige leasecontracten hebben boetes voor vroegtijdige beëindiging. Als het vorige bedrijf deze boete moet betalen, zorg er dan voor dat dit duidelijk is. Je wilt niet ineens geconfronteerd worden met een rekening die hoger is dan je maandelijkse hypotheek.

De overdracht

Als je eenmaal hebt besloten dat je de zakelijke leaseauto wilt overnemen, komt de overdracht. Hier komt nét iets meer bij kijken dan alleen het overhandigen van de autosleutel.

  1. Goedkeuring van de leasemaatschappij
    De leasemaatschappij moet instemmen met de overdracht. Ze willen er zeker van zijn dat je bedrijf in staat is om de maandelijkse betalingen te voldoen. Daarom volgt er meestal een kredietcheck. Houd je adem niet in, maar zorg ervoor dat je financiën op orde zijn.
     
  2. Papierwerk, papierwerk, papierwerk
    De overdracht omvat verschillende formulieren. Dit is hét moment voor een kop koffie en jezelf klaar te maken om te tekenen. Zorg er altijd voor dat je een kopie regelt van alle documenten voor je eigen administratie.

Kleine lettertjes en grote verrassingen

Eerlijk is eerlijk; er zijn maar weinig mensen op deze aarde is voor hun plezier ‘de kleine lettertjes’ lezen. Maar in het geval van een zakelijke leaseovername kan het lezen van deze details je veel ellende besparen. Kijk naar kilometerbeperkingen, onderhoudsverplichtingen, en de staat waarin de auto moet zijn bij het terugbrengen. Je wilt bijvoorbeeld niet aansprakelijk zijn voor die deuk die je voorganger 'vergeten' is te melden.

Zeker van je zakelijke leasecontract

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Als je tijdens het proces rode vlaggen ziet, zoals een leasemaatschappij die niet transparant is of een vorige leaser die vaag doet over details, wees dan op je hoede. Het is beter om een goede deal te missen dan vast te zitten in een slecht contract.

Liever de werkzaamheden rondom een zorgeloze overdracht uit handen laten geven? Neem dan eens contact op met de SwapBuddy’s van LeaseSwap. Deze specialisten houden zich dagelijks bezig met alles wat er bij een leasecontract overname komt kijken. First thing first; heb jij ons aanbod al gezien? We horen graag over welke auto je mee wilt weten.

LeaseSwap
LeaseSwap